Monday, November 18, 2013

My new chapter..

Salam semua...
Godek punya godek blog orang, tertengok pulak kat link blog My Fabulous Life  ni (blog ai la tu..), 7 months ago kau..lame gile tak berupdate.. hehe..tetibe rindu pulak nak bercerita kat blog yang dah wujud sejak zaman anak dara ni... melihatkan fenomena buat blog di kalangan rakan sekerja ni menyebabkan ai rasa semangat plak nak update blog ni.. hehehe

By the way, banyak jugak yang berlaku dalam 7-month-hiatus ni.. Last update tu pon aku ada bagitahu si kembar dah 2 tahun dan aku plak baru je pregnant kali kedua (week 23).. Pada hari ini, si kembar dah 2 tahun 8 bulan lebih dan baby pun dah selamat dilahirkan.. Alhamdulillah.. sekarang dah 3 bulan lebih.. Baby boy lagi.. hihihi..belum ada rezeki baby girl.. Apa pun syukur Alhamdulillah, selamat dan sihat, 31 Julai 2013, 9.05 malam, 2.72 kg.. MUHAMMAD AYSAR HASIF nama diberi..

Bersalin kali kedua ni Alhamdulillah Allah permudahkan.. Okay la..nak cerita sikit la saat - saat melahirkan si Aysar ni.. nanti boleh jugak jadi bacaan ummi di hari tua..

Actually minggu 37 dah ada sikit contraction dan pergi jugak hospital untuk check..tapi lepas CTG, si baby relax je tidur tak nak gerak..padahal belah pagi, kemain la dia mengeras gitu.. Bukaan pun sikit je.. Doctor tanya nak warded tak, off course la tak nak kan..So doctor bagi balik rumah..

Minggu 38 ada perasan brown spot kat panty.. Tapi sebab takde rasa sakit so malas la nak pergi check up.. nanti kang dia suruh balik jugak, tak pun macam kes si kembar dulu kena tahan seminggu kat wad.. Ah malas lah..so relax je kat rumah.. Sempat lagi lah bawak si kombar naik train minggu tu sebab dah lama janji nak bawak kan.. hehe..merasa jugak la dorang naik train walaupun perjalanan singkat je , Senawang-Labu-Senawang... hehehe... Sabtu naik train.. Hari Isnin dah start ambik MC sebab rasa macam dah tak larat (malas) nak pergi kerja dah.. Tapi seminggu sebelum tu pulun la kerja-kerja terakhir dan tenaga pun masih kuat lagi.. Pregnancy kali ni memang takde melayan sangat manja tu.. hehehe...

Selasa pegi routine check up (once a week), baby dah masuk jalan.. Pagi Rabu, bangun pagi and pegi toilet.. tengok ada darah tapi boleh relax lagi..rasa macam belum masa kot.. pukul 10 macam tu, check lagi ada lendir+darah.. okey, I know the time is coming.. tapi since tak sakit lagi, so relaxxxxx sangat kau...  boleh lagi layan si komba main mercun pop pop.. pukul 11 lebih baru la mandi siap2 dan gerak ke hospital.. Doktor check2 semua sekian sekian.. Sekali, baby berada dalaam keadaan songsang! Aiyo..suspen di situ.. baru je semalam check dia kat bawah.. So doktor tu bagitau mungkin lah kena c-zer.. Mula lah ummi emosi.. sebab taknak c-zer.. Choice lain ; boleh bersalin normal tapi berisiko untuk baby lah.. So, ummi memang pasrah dan redha je masa tu.. Sampailah doktor to inform kat doktor pakar.. Doktor pakar cakap nak pusingkan baby dan Insha Allah boleh bersalin normal katenye..

A few minutes lepas tu, doktor pakar datang.. Ummi baring atas katil wad bersalin, doktor pusingkan baby(seriously I don't know how) Yang penting memang sakitlah.. then terus dia suruh doktor pembantu buat ERM (kot)? Ape tu? Rupanya nak pecahkan air ketuban untuk terus bersalin.. Alamak ai..ummi tak sangka plak terus bersalin jam2 tu jugak kan.. Takpe lah, janji baby selamat.. Kang kalau delay lagi, kot baby gerak plak lagi ke tempat lain.. ERM dalam pukul 1.30 tengah hari macam tu dan tunggu la contraction..

Waktu bersalin kembar dulu, tak pasti sangat macam mana sakit contraction nak bersalin tu sebab seingat ummi, detik nak bersalinkan kembar tu adalah sebab ummi dah tak larat baring 12 jam..

Yang kali ni, memang contraction tu clearly sakitnya.. Sakit macam kena rentap bahagian badan ni.. Setiap kali ada contraction, time tu jugak tahan sakit dengan cengkam kaki sendiri.. Sakitnya Allah je la yang tau.. Sobssss...Bila teringat balik sakit tu, memang sayu rasa hati..  Mula2 masuk labour room Psuruh nurse panggil husband masuk.. Bagi2 barang, mintak2 ampun semua..

Maghrib tu dah start sakit contraction tak boleh tahan.. Nak suruh panggil husband, time tu waktu berbuka.. Kang dia nak buka puasa dan solat pulak.. so sabar dulu.. 8.00 memang dah tak mampu nak hadapi sorang2.. memang perlu sangat sokongan moral.. So, mintak tolong nurse panggil husband lagi sekali.. nak mintak ampun lagi dan nak teman jugak.. Membebel2 sambil mengeluh sakit sampai husband suruh sebut nama Allah.. Pukul 8.30  tak leh tahan sangat2.. taktau la bukaan berapa tapi since patient sebelah tu tengah push2 , terus rasa tak boleh blah dah.. so, panggil doktor cakap nak bersalin.. Doctor check jalan tapi tak bagitau berapa yang bukak.. dia cuma cakap kalau sakit terus teran..

Lantak la kan..memang time tu pikir nak keluarkan je baby.. Dalam masa 15 minit kot, alhamdulillah 9.05 baby keluar.. Husband cakap baby keluar dalam keadaan mengiring.. muka dia mengadap ke kanan.. Terus doktor tunjuk bebird dan letak atas badan.. Alhamdulillah syukur..

Saat yang paling takut sepanjang hamil dulu ialah kena jahit bawah tu.. Tapi Alhamdulillah untuk bersalin kali ni, tak kena jahit pun.. Alhamdulillah sangat2 la kandungan kali ni memang dipermudahkan.. Tak jahit, jadinya takde la terhad sangat pergerakan tu.. Boleh lagi nak mandikan si kembar hari-hari.. alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah.. 

Berpantang kali ni dengan Shaklee..Hihi..nanti lah cerita lagi.. FYI  saya sekarang dah jadi Shaklee Independent Distributor..Feel free to visit my SID blog  ;MY Super Health

Babai for now... :-)
Post a Comment