Sunday, October 19, 2014

MACAM MANA NAK BAWA KEMBAR BERJALAN-JALAN?

Macam mana nak bawa kembar berjalan-jalan? Tak susah ke?  U ols prefer macam mana? Stroller? Dukung anak? Baby carrier? Well, setiap ibu tau macam mana caranya nak bawak anak ikut keadaan. So, its up to you. Aku saja lah nak share pengalaman bawak anak sepanjang ada anak kembor dan anak kecik.. Tak ada niat untuk menilai dan dinilai oleh orang lain pun..

Waktu kembar baby2 dulu, biasa kalau keluar ke mana2 with husband atau mak, prefer bawak twin stroller lah.. Stroller pertama yang kami ada ialah twin stroller MY Dear. Ini stroller hadiah daripada kawan2.. Tq kawan2..

KELEBIHAN Twin Stroller MY Dear ni ;
  • senang nak bawak si kembar
  • ruang simpan barang besar, boleh letak segala macam khazanah
  • ada payung untuk setiap seat
  • boleh jadi troli barang bila ada yang mengada-ngada tak mau duduk dalam stroller..pffff
KELEMAHAN 
  • besar sangat, muat2 je dalam bonet Myvi, lepas tu barang lain tak boleh isi dah
  • berat, biasanya bila aku operate sendiri, memang terkial2 dan makan banyak masa
  • seat depan tak boleh baring habis, tapi sendal jugak kain kat behagian pinggang anak supaya flat kedudukan dia
So, lepas tu tengok2 orang pakai carrier, teringin pulak. beli dua yang murah je sebab tight budget.. .. tak pernah tau pun carrier jenis macam ni sebenarnya tak bagus untuk kanak-kanak.. Nanti aku ceritakan kenapa kejab lagi eh..



 KELEBIHAN CARRIER

  • senang nak carry sambil bawak barang
KELEMAHAN CARRIER (jenis ini)
  • anak tak melekap kat badan, so beban anak memang 'menangkap' di bahagian bahu. as the result, bahu sangat sakit everytime carry dia
  • sebenarnya carrier jenis ni (google : crotch carrier) tak bagus sangat untuk anak sebab kaki anak tergantung
  • tak support kesihatan tulang si pembawa & anak, senang kata tak ergonomik
Actually, dah beranak kali kedua, barulah aku tau sebenarnya tak bagus carrier macam tu.. Crotch carrier kita panggil dia.. This is why ;


Haa.. macam tu ceritanya. Tapi kalau dah terbeli dan tak cukup budget nak beli lain, boleh try alternatif ni ;

Okey, sambung balik cerita aku tadi. Bila si kembar dah besar sikit dan demand tak nak duduk dalam twin stroller, plus kereta tak muat nak angkut selalu, kami pun decide untuk beli satu single stroller yang senang nak dioperate dan always on the go. Tak ingat brand stroller, tapi adik beradik Sweet Cherry lah. 



KELEBIHAN Stroller;
  • off course sebab ringan dan tak makan space bila dilipat dan simpan dalam bonet Myvi
  • mudah nak handle untuk aku yang selalu keluar bertiga2 dengan kembar
  • macam dalam gambar, sambil carry kembar, sambil tolak stroller,  tak susahkan orang lain
KELEMAHAN;
  • hampir takde kecuali bila kembar dah makin besar, nak masukkan sekali dua orang ni, memang sempit la
  • pendek kata, stroller jenis ni memang hampir perfect (aku tak dibayar apa-apa untuk ini eh .. heee)
Bila kembar semakin besar dan makin sibuk nak memandang sekeliling, stroller ni pun ibarat dah tak laku dah. So, macam mana pulak nak bawak si kembar ni? Taddaaaaaaaaa....



Troli supermarket lah jawabnya. Biasanya pun, kalau keluar bertiga-tiga dengan si kembar, aku prefer pergi tempat yang ada kemudahan stroller. Apa pun, kena waspada tak kira masa bagi mengelakkan kemalangan. PLEASE ALWAYS BE ALERT!

Itu baru ada anak kembar.. Sekarang dah tambah lagi satu baby. So, how? Sejak ada Aysar ni lah, aku baru tau kewujudan jenis-jenis baby carrier yang selamat untuk baby. Itu pun sejak join satu group babywearer Malaysia kat Facebook. Macam-macam jenis baby carrier ni rupanya.

Dah pernah cuba ring sling dan wrap kain batik (bibik ajar) tapi tak berapa pandai dan confident. Selepas beberapa kajian dibuat, aku cuba SSC iaitu Soft Structured Carrier untuk Aysar. SSC pertama yang aku beli adalah brand PATAPUM. Kebetulan masa tengah dok survey tu, carrier ni tengah promosi gila2 punya harga kat Tiny Tapir (baby shop). Affordable lah untuk budget aku waktu tu.  So beli lah satu yang saiz BABY punya.


KELEBIHAN SSC
  • baby melekap pada badan emak. So baby lebih tenang dan relax
  • support tulang baby dan si pemakai carrier
  • anak mudah sangat terlelap. Maybe dia rasa comfort bila dengar degupan jantung emak
  • boleh nak kiss2 anak selalu.. hehehe...
KELEMAHAN SSC
  • mula-mula pakai rasa lenguh kat pinggang, maybe sebab waist pad tu tebal kot, lama-lama biasa dah
Banyak lagi brand2 lain yang bagus dan selesa. Harga pun memang haruslah menabung kalau nak miliki. Tapi takpe, untuk keselamatan dan keselesaan anak. Berbalik pada SSC Patapum tadi. Bila Aysar dah semakin besar, SSC tu rasa macam sempit plak. Tambah pulak saiz badan dia dah semakin panjang dan tinggi.

Teringin plak nak beli SSC yang baru tapi budget limited. Tiba-tiba teringat, sebelum bersalin dulu, pernah tempah MEI TAI (google sendiri ye) kat kawan. DIY je. Tapi bila Aysar dah lahir, tak pernah pakai bawak keluar rumah pun sebab tak pandai dan tak confident nak lilit2 tu. Makanya, terpikir lah nak convert Mei Tai itu kepada SSC. So, serahkan kepada pakar handmade baby carrier from Malaysia iaitu Neezaneedles. Hasilnya? Sebelum dan selepas ;

Alhamdulillah, best sangat lah carrier yang ini. Nak back carry pun senang sebab besar dan muat dengan saiz  Aysar yang dobot itewww.. Sekarang ni kalau keluar berempat (ummi, kembar & baby), memang tak boleh tinggal lah carrier ni.. Aku dukung Aysar dalam carrier & si kembar dalam troli.

Gambar atas ni waktu travel solo dengan Aysar ke Kota Kinabalu.. nanti aku kongsikan cerita ni dalam entry yang lain ye..

Akhir kata, selamat berjalan-jalan bersama si kembar.. Hohoho.. Waktu kembar kecik, mungkin agak susah sikit nak keluar. Memang sama lah apa aku rasa dulu. Tapi bila dah semakin besar, senang je nak handle. Yang penting, latih dari awal macam mana kau nak handle si kembar dan diri sendiri bila keluar ke public.

Entry ni pun sekadar perkongsian je. Bukan untuk menunjuk atau menuding jari siapa yang salah siapa yang betul. Cara yang aku kongsi ni pun mungkin tak sesuai untuk semua orang. Tapi boleh lah kalau nak jadikan panduan. Tapi segala akibat, sila tanggung sendiri tau.

Dah lama tak update blog, sekali blog menjela-jela macam gini. Hehehe.. Padahal kau tak tau, aku draft entry ni makan masa dekat seminggu... Kbaiiii... hehehehe...
Post a Comment