Thursday, November 6, 2014

TRAVEL SOLO WITH BABY

Hehehehe.. tajuk tak menahan.. Travel solo with baby gitu.. Sebenarnya, dari tahun lepas lagi dah plan nak bercuti ke Kota Kinabalu.. Dah beli tiket pun waktu Aysar belum lahir atau baru lahir, tak ingat lah.. Booking tiket untuk fly bulan 10 dengan mak aku dan Aysar dan kawan2 (cikgu sekolah). Ahli rombongan 13 orang kesemuanya.
 selfies sikit sebelum nak masuk balai berlepas.. bukan selalu kann..

Hampir je tiba tarikh nak ke KK, mak aku terpaksa cancel nak ke KK sebab mak cik aku sakit & mak aku tak sampai hati nak tinggalkan dia. Itulah, manusia merancang je, selebihnya Allah yang tentukan. Jadi tinggallah aku & Aysar kena pergi sendiri. Kira solo la tu without husband or mother. Sesekali pergi bercuti, memang la best. Dah lama pulak tu tak naik flight. Jakun kan? Kira ini first time naik flight lepas kahwin.. haa.. lama tak tu? Tak lama pun percutian ni. 3 hari 2 malam je.

Hari Sabtu gerak dari Kuala Pilah dengan van sewa. Sampai airport tunggu kaunter check in bukak, makan2 dulu.. Dah check in luggage segala, tunggu kat pintu yang dijanjikan.. Nak dekat berlepas pintu tak bukak lagi. Rupanya nak berlepas tu, dah tukar pintu lain yang jauhhhhhhhhhhhhh gila kau.. Selaju-laju alam la kitorang jalan nak kejar masa supaya tak kena tinggal. Memang hampir kena tinggal pun. Tau la kan KLIA 2 tu besar sangat. Ada hikmahnya lah mak aku tak ikut. Kalau tak, kesian mak aku pun kena jalan jauh & laju macam tu. Nasib baik la berkesempatan jugak naik flight ke KK. Kalau tak, memang nangis tak berlagu.
antara ahli rombongan cik kiah

relax je masing2 bersantai sebelum kelam kabut sebab salah tempat menunggu

First time naik flight dengan baby. Nasib baik lah baby menyusu badan. So senang sangat nak tidurkan dia.Aku dah prepare bawak nursing poncho untuk cover waktu menyusu. Alhamdulillah Aysar pun tak banyak ragam. Bila dia boring je, dia usik sana usik sini. Tapi tak menangis langsung. Flight berlepas dari KLIA 2 pukul 12.45 dan kitorang sampai airport KK dalam pukul 3.40 petang.
hai KK, kami dah sampai..

Van sewa pick up dan terus bawak ke Hotel High 5. Hotel bajet je tapi Alhamdulillah, selesa sangat. Aku sebilik dengan sorang lagi kawan yang bawak anak umur 3 tahun. Bilik kitorang ada dua katil single. So muatlah diri masing2 dengan anak.
 peneman tidur ummi

Dah mandikan anak dan solat semua, kitorang jalan kaki ke kawasan Pasar Philipine. Sebelum tu singgah kat kedai makan yang memang banyak kat area KK tu. Makanan pun not bad. Yang penting sayur-sayuran kat sana fresh tau. memang feeling sodap la rasanya.

Dah siap makan, baru lah gerak ke Pasar Philipine. Dekat jugak lah dengan hotel kitorang tinggal. Jalan sendiri2 je nak beli barang2 untuk buat souvenier. Dekat dengan Pasar Philipine ada pasar malam yang bukak setiap malam. Barang-barangnya lebih kurang je kat Pasar Philipine tapi jauh
lebih murah dan lagi senang nak tawar menawar harga. Dalam kawasan Pasar Philipine tu ada area pasar jual makanan & barang kering macam ikan bilis, ikan masin dan lain2.

So, malam pertama tu je dah start beli souvenier memandangkan tak lama pun berada di Sabah ni. Beli keychain untuk anak-anak murid. Beli kuih amplang (keropok) dan kuih cincin. Ada juga beli fridge magnet. Takde la borong banyak2 sangat pun. Mana yang sempat je. Tak lama pun merayau2 ni sebab travel dengan anak2 kan. Mula lah masing2 memberontak. Lagipun hujan renyai2 pulak. Jadinya balik ke hotel naik teksi. Tambang RM12 satu teksi. Okey lah tu. Hotel memang la dekat, tapi disebabkan tak ingat jalan pulang ke teksi, barang  shopping pun banyak, anak2 pun dah penat, naik cab je lah.

Balik hotel, masa untuk membersihkan diri. Aysar pulak tak sanggup kalau tak nampak muka ummi. Sudahnya sepanjang ummi dalam toilet, dia tunggu kat luar pintu sambil panggil"amak..amak..amak" sampai ummi keluar dari toilet. Pasrah je la kan. Anak manjo katakan. Tak lah risau sangat ada kawan sebilik yang boleh tengok-tengokkan Aysar.

Esoknya, hari ahad, barulah geng travel kitorang berjalan2 di tempat-tempat menarik. Kitorang bertolak dari hotel ke Ranau, Kundasang..
isi perut boncot dulu sebelum jalan2

ummi lawa & baby comel..hihihi..

Destinasi pertama ialah Ladang Teh Sabah. Pernah dengar kan teh brand Sabah Tea? Haa kat situlah tempat teh tu ditanam. Nak merasa teh tu kat situ pun boleh. Ada restoran yang kita boleh order teh jenis apa kita nak. Nak beli teh untuk souvenier pon boleh. Ada gift shop kat ladang tu jugak. Teh tu pun kita boleh beli dengan harga jauh lebih murah daripada pasaran. kalau tengok kat airport tu, Sabah Tea dijual dengan harga yang boleh tahan mahalnya. Kat ladang Sabah Tea tu murah sangat sampai boleh beli banyak untuk bagi hadiah kat orang kampung.
 berlatarbelakangkan ladang teh

borong Sabah Tea

Dekat2 dengan ladang Sabah Tea, ada Pusat Sanctuari ikan Kelah. Kalau nak merasa beratus-ratus ekor ikan kelah cuit2 kaki korang, boleh la singgah sini. Aku setakat bagi makan dari atas tebing je. Tak berani lah nak masuk dalam air. Geli. Lagipun bawak anak, so tak payah lah menggedik nak masuk dalam air kolam tu. Tengok seekor pun dah rasa gerun, lagi lah beratus-ratus ekor tu kan. Tak sanggup aihh. Aysar excited je tengok ikan2 tu. tapi tak galakkan sangat Aysar sentuh air kolam.
Hygine, kekdahnya.. Anak kecik kan. Dah lah berdua je kat tempat orang.. Tapi korang kena cuba tau. Ala-ala urutan refleksologi la gitewww..
 Aysar excited tengok fishhhhh

tengok tu..banyak gila ikan kelah dok kerumun bila lempar makanan

Next, kami ke Desa Dairy Farm. Di sini ada beratus-ratus ekor lembu yang ala-ala macam kat New Zealand tu. Feeling NZ la katenya. Tapi kami singgah sekejab je.Sebab dah start hujan renyai2.
So ambik gambar dari jauh je la. Asal nampak je lembu hitam putih ala NZ tu.. Hahaha.. Alahaii.. mane tah gambar..tak jumpa pulak.. sebabnya menempel kamera orang je.. hihihi..

Lepas tu, ke Pekan Kundasang pulak. Ala..tempat jual2 sayur-sayur fresh kat tempat sejuk. Sayur pun macam-macam jenis. Singgah je. Tak beli apa sangat pun. Aku beli beras merah je sikit. Orang kata beras merah sedap dibuat bubur anak. Aku beli je tapi sampai sekarang tak masak pun bubur lagi. hahaha..

Disebabkan hujan, kitorang play safe je lah.. Tak de lama2 nak lepak satu2 tempat tu. Buat syarat je lah. Lagipun perjalanan dari KK ke kawasan Kundasang tu mengambil masa yang agak lama jugak.
Dalam 2 jam jugak. Tapi kami singgah jugak di Taman Kinabalu @ Kinabalu Park. Kaki Gunung Kinabalu. Sepatutnya boleh nampak puncak Kinabalu tu dari pondok tinjau tu. Tapi bukan rezeki kami, keaadaan cuaca berkabus pulak, Tak dapatlah tengok puncak Gunung Kinabalu. Tapi nasib baik, dalam perjalanan turun dari Kundasang (jalan berbukit), cuaca semakin cerah dan dapatlah tengok puncak Hunung Kinabalu. Alhamdulillah..
 member, Kak Mala tak puas hati sebab tak nampak puncak gunung Kinabalu..hehehe..

 feeling London tekauuuu...

 sejukkkkk....

see you soon...

On the way balik ke hotel, kami singgah di Rumah Terbalik. Uniknya Rumah Terbalik ni adalah semua barang2 yang ada dalam rumah tu berkeadaan terbalik. Kau masuk ruang tamu, TV kat atas siling, kerusi, meja, peti ais,mesin basuh, katil dan semua benda lah terbalik. Melekat atas siling. Kalau duduk lama-lama dalam rumah tu, kepala boleh jadi pusing dan pening. Fuhh.. Pandai kan orang yang came out dengan idea ni. Kreatif. Dalam rumah ni dilarang mengambil gambar untuk menjaga keeksklusifan rumah ni supaya tak ditiru oleh orang lain.Cuma boleh bergambar kat luar rumah je. Kat luar rumah ada kereta terbalik, toilet terbalik. Boleh lah bergambar untuk kenangan. Jadilah daripada takda langsung kan?
 Rumah Terbalik yang memang terbalik

 Kereta kancil terbalik..

 pasu bunga terbalik..

toilet terbalik... hihihi..takde apa2 yang euwww lah dalam toilet tu..eksyen je..

Setakat tu je perjalanan kami di Kundasang. Balik hotel balik, rehat2 sekejab dan berjalan ke Pasar Philipine lagi. Kali ni, aim nak beli ikan bilis (my feveret) dan ikan masin je. Tuan punya kedai siap balut & seal barang2 yang kita beli dalam kotak dan siap untuk terus masuk kargo flight nanti. Insya Allah tak koyak atau leaking sebab memang benda kering kan. Beli jugak tshirt SABAH untuk kami 5 beranak. Ada lah jugak souvenier lain untuk walid dan si kembar. First time ever tinggal bertiga dengan walid. Kena tinggal pulak, tak dapat ikut ummi naik aeroplane. Kesiaannn.. . So, beli jiwa sikit lah. Hehehe..

Esoknya terus ke airport KK je. Tak pergi mana lagi dah. Stay je kat airport sebab flight pukul 11.00 pagi. Alhamdulillah, selamat pergi dan selamat kembali. Lain kali, pergi lagi..
Good bye selfie di Hotel High 5

haa... dari KL beg satu je..nak balik KL, amik kauuu.. bertambah2 beg..

Alhamdulillah bersyukur jugak, semua dipermudahkan. Ummi dengan Aysar pun baik-baik dan selamat sepanjang perjalanan. Aysar memang sentiasa dalam carrier je. Sekejab-kejab je lepaskan dia berjalan2. Memang berguna sangat lah soft structured carrier(ssc) ni. Mak selesa, anak pun selesa. Anak nak tidur pun senang. Mak shopping banyak2 barang pun takde hal nak bawak dua-dua tangan. Yelah, hands free kan. Tak payah nak dukung dengan tangan. SSC kan ado.

on the plane.. baik budak Aysar ni.. we made a great team.. ehe..

Si kembar pun tinggal dengan walid pun okay. Tak banyak kerenah. Tapi sepanjang ummi takde, abis la semua taman permainan kat taman perumahan tu si kembar jelajah dengan walid. Dari pagi sampai petang.  Walid pun layankan aje. kalau ummi tu, kirim salam je lah.. hehehe..Walid pun boleh handle si kembar sebab masing-masing dah besar panjang. Boleh lah ni kalau nak travel lagi ni. Ala-ala reality tv show, MOMS' TIME OUT la ni.. hehehehe..Ada berani ke walid??
walid whatsapp gambar ni..rindu giler..

Sesekali kan bercuti, seronok juga. Short vacation without kids is okay. Kalau lama2 sangat, confirm ummi la yang homesick. Insya Allah, ada rezeki lagi, boleh pergi dengan suami dan anak2. Insya Allah, soon mesti boleh g bercuti lagi.. Semoga dimurahkan rezeki dan diizinkan oleh Allah. Doakan ye.

Sekian travelog ai.. Hahaha.. Mengada sangat.. Nanti aku kongsikan tips travel with baby next2 entry ye.. Salam sayang.. byeeee... 
Post a Comment